S kódem “doprava24” budete mít DOPRAVU ZDARMA při nákupu nad 1000 Kč. Pouze nyní.

Živá chcíplá - tipy, jak si s pejskem hrát

Motivační hry, které si Váš chlupáč i Vy sami prostě zamilujete :)

Ocenili byste, kdyby si váš pes hrál s hračkou, kterou mu zrovna nabízíte?
Aby nebyl tak vybíravý? Stane se vám, že na trénink zabalíte hračky a posléze zjistíte, že váš pes nad nimi ofrňuje čumáček?
Nebo to zažíváte s pamlsky? „Ale doma je miluje!" No jo, jenže na tréninku často nestačí. A tak nemáte čím odměnit, neboť nemáte to, co váš pes právě teď a tady chce. Docela otrava, ne?

Chtěli byste to otočit? Chtěli byste, aby váš pejsek chtěl cokoliv mu nabízíte? Kdykoliv mu to nabízíte?
Čtěte dál... nabídnu vám hry, které můžete zakomponovat do vašeho života se psem. A přínosy těchto her si zažijete na vlastní kůži!

Králík/zajíc.
Super tip na rozehrání štěňátek nebo pejsků, kteří nejsou do hraní tak hrrrr.

DSC_4257-EditPro tuto hru použijte hračku na dlouhé šňůře. Pokud ji nemáte, můžete obyčejnou hračku přivázat na provázek, případně vodítko (tady jen pozor na karabiny, aby pejsek do nich nekousl, tím byste ho taky od hraní mohli parádně odradit). Využijete kořistnický pud. Hračku hoďte na zem a zdrhejte s ní. Můžete běhat, můžete obratně máchat hračkou. Dodržujte to, že zajíc/hračka se pohybuje po zemi. Často lidi v zápalu hry a s ambicí vyhrát :D lítají hračkou ve vzduchu, kde pes nemá šanci ji chytit. Takže držte se na zemi. Buďte vychytralí. Napodobujte běh zajíce, který se chce zachránit. Když ji pes ukořistí, hračka/zajíc dělá mrtvého. Přestane se hýbat, ztuhne. Předstírá mrtvého a zároveň čeká na moment nepozornosti od lovce, aby se mu vytrhl a utekl. Na tuto chvilku čekáte i vy! Jakmile pes hračku dostihne a zakousne se do ní, chvíli se tahejte, hrajte si, chvalte a potom ji znehybněte a pozorně čekejte. Jakmile ji pustí - pozor, stačí jen překousnutí - vyškubněte mu ji a znovu zdrhejte! Samozřejmě s citem! Tím se pes naučí si pozorně hrát, nenechat se rozhodit rušivými vlivy a navíc i pevně držet a nepřekusovat! Miluju, když má jedna hra víc benefitů!
Možná to zprvu vypadá bláznivě, ale věřte mi. Propadnete tomu a budete se bavit i vy! Je to adrenalin!


DSC_0518-EditŽivá chcíplá
Zprvu potřebujete dvě hračky stejné hodnoty. Taky jste si všimli, že dvě stejné hračky pro vás nemusí znamenat dvě stejné hračky pro vašeho psa? Ano, víme, je to něco nepochopitelného, je v tom něco tajuplného.. Asi jako když dáváte do pračky ponožky vždycky v páru, ale nikdy je v párech ven nedostanete :D Tak podobně je to u dvou identických hraček, které často pro psa vůbec, ale vůbec identické nejsou. I přesto se o to pokusíme.

V každé ruce držte jednu hračku a v průběhu celé hry je z rukou nepouštějte. Nechcete totiž, aby pejsek hračku sebral a odnesl ji daleko od vás.
DSC_0528-EditTakže, začínáme. Jednou hračkou začněte být akční, hýbejte rukou, povzbuzujte pejska, aby se do hračky zakousl. Rozdivočte ho. Použijte slovní povel „drž", pokud ho už zná. Jakmile pevně drží a přetahuje se s vámi, slovně ho chvalte a dynamicky si hrajte. Ve chvíli, kdy krásně drží, přestaňte být aktivní. Hračka „chcípne".. držíte ji, aby vám ji psík nemohl vzít, ale už si nehrajete. Ve stejný moment však začne být aktivní druhá hračka! Opět s ní hýbete, uděláte ji atraktivní. Můžete si dopomoct zábavnými a povzbuzujícími zvuky. Já často při přepínání z hračky na hračku říkám „čč". Až mi to zůstalo a používám tak toto citoslovce jako přepínač mezi hračkami. Vy můžete použít něco sofistikovanějšího, např. „výměna", „change" nebo „switch".
Neříkám „pusť", protože mi nejde o pouštění, ale o to, aby pes pustil a hned si vzal druhou hračku. Povel dávám ve chvíli, kdy pes krásně drží první, podporuju tím držení.

DSC_0195-EditA proces zopakujte. Druhá hračka je akční, hrajete si, přetahujete.. V tom hračku znehybníte a v akci propukne první hračka. Když pejsek hru pochopí, přidejte slovní povel na přepnutí mezi hračkami (jakmile jedna chcípne, těsně před tím, než druhá začne dovádět) a máte hotovo!
Když se z vašeho pejska stane master této hry, zapojujte hračky jiné hodnoty. Jednu trapnou a jednu super. Jednu super a jednu TOP. V tomto případě bývají pejsci vytrvalí v touze získat tu pro ně lepší a trapné hračky si ani nevšímají. Zdárně ji i vaši snahu ignorují a dožadují se své oblíbené hračky. Vytrvejte! A! Zpočátku je odměňte jejich oblíbenou hračkou jen za to, že kousnou do trapné. Jakmile do ní kousne, „výměna" a dejte mu tu, kterou chce. Takto intervaly prodlužujte, až si nakonec bude vášnivě hrát i s hračkou trapnou. Jasně, stejně to dělá pro to, aby dostal tu, co chce, ale teď budete spokojení oba! Jej!

Hint: Za tuto hru patří kredit Jan, Jessíkově chovatelce, od které jsem se ji naučila. Skrz tuto hru je Janice schopná po pár opakováních naučit 9 týdenní štěně aport. No jo, kdo umí, umí. Kdo neumí, se učí. A to je taky super!

A samozřejmě nesmí chybět ani video:




PS: Ovčí hračky jsou topovka! Jess je miluje! Už ani nevím, kdy ta láska vznikla, ani kde jsem na tyhle hračky poprvé narazila, ale je to bomba! Doporučuju i pro pejsky, kteří si nechtějí hrát! Jsou super pro štěňátka. Prověřte si to sami a dejte vědět.

Použité hračky:

>Přetahovadlo ovce Bungee LONG<
>JW hol-EE Děrovaný míč s rukojetí<
>Tuggy Ovčí Ring<
>Chuckit! Breathe Right Ball bungee<
>JW hol-EE děrovaný míč Large<

Připravila:

Pavla Dušková & Jess
Lipsi