Jak docílit toho, aby si pejsek nechal postroj/obleček obléknout rád? - KROK 1.

Variant je mnoho.

Ukážu vám několik možností, vyberte si sami. Kolik zábavy si můžete při tréninku a při samotném oblékání užít?

Krok PRVNÍ

V tomto videu použijeme target. Naučte pejska šlapat na target předními pacičkami.
1) Použijte shaping (tvarování chování) - klikejte/odměňujte za to, že se pejsek směrem k targetu podívá, že se k němu rozejde, poté se k němu přiblíží, ještě více přiblíží… Odměňujte i nezáměrné chování, to znamená, i když se k targetu rozejde „omylem” nebo vám přijde, že je to „náhoda”, odměňujte to! Až se krok po kroku dostane k tomu, že na target položí tlapičku. Klik, bonus! Obě pacičky, huráááá!!!
Nezapomeňte, že zpočátku stačí, že pejsek se targetu jen dotkne nebo o něj zakopne. Každou interakci s předmětem odměňte! Finální produkt - a bonusové odměny - dávejte za stoupnutí si na target oběma předními packami! Yes!!!

2) Nebo naučte pejska se postavit předními na target luringem, tedy naváděním. Vezměte si pamlsek a jeho pomocí pejska naveďte do pozice tak, aby měl dvě přední na targetu. A chvalte, krmte, radujte se. Naváděním se může zdát, že trénink jde rychleji, avšak ne vždy danému cviku/úkolu/chování pejsek plně rozumí. Často jen „slepě následuje ruku s ňaminkou.” Při navádění je obvykle potřeba mnohem více opakování než při shapingu, kdy si pejsek chování vymyslí sám, je iniciativní, kreativní, chování má trvalejší charakter a ještě je na sebe hrdý, buduje se sebevědomí. A vlastně.. může to přispívat k zvýšení sebevědomí vás obou.:)
Jen si časem ověřte, že opravdu rozumí tomu, co po něm chcete.

Když položíte target na zem, už už se tam hned sápe, aby se na něj mohl postavit? Skvělá práce! Máte vyhráno a první krok splněn!

Použité produkty:

>Pamlskovník Sweet no. 3<
>PAIKKA Reflexní regenerační zimní obleček<
>Tréninkové pamlsky Hmyzí protein<
>Klikr<

>Target<

 

Připravila:

Pavla Dušková & Jess
Lipsi