Odměny 3. díl

Víte, jak odměnit svého psa? Aneb miniseriál o odměňování 3. díl

Než se podíváme na jednotlivé druhy odměn, pojďme se ještě podívat na problematiku motivace. Jak už jsme si řekli v prvním článku, tak odměnou je to, co chce konkrétní jedinec teď a tady. To teď a tady je hrozně důležité, protože ne vždy chce pes zrovna to, co si myslíme, že chce. Podívejme se třeba na problematiku tahání na vodítku. Vždy je dobré zamyslet se nad otázkou, proč pes vlastně tahá? Chce jít někam na určité místo, za někým (psem, člověkem, jiným zvířetem), od někoho (zákeřného záploťáka, divného člověka), chce jít od něčeho (protože se bojí třeba rychle jedoucích nebo velkých aut), k něčemu (protože to chce třeba sežrat nebo je zvědavý)? Nebo tahá, protože má jen příliš krátké vodítko? Nebo tahá, protože ho jen nikdo nenaučil netahat? Ano, i netahání na vodítku je třeba psíka naučit, on se s touto dovedností nenarodí, i když mnozí majitelé psů si to myslí :)

V okamžiku, kdy má pes třeba potřebu tahat, protože si chce zrovna očichat támhle ten sloup nebo keř, tak jeho motivací a primární odměnou je čichání určitého místa, a ne získání pamlsku. Tuto motivaci můžete jednoduše přeměnit na odměnu. Chtějte po psovi jednoduché chování, např. nosetouch nebo jen to, aby k místu došel slušně na prověšeném vodítku, a za odměnu ho nechte dané místo očichat. Když třeba půjdete kolem záploťáka a váš pes bude tahat směrem pryč, co chce teď a tady? Chce pamlsek nebo zmizet z dosahu zuřícího psa za plotem? V tuto chvíli by si pamlsek pravděpodobně ani nevzal, protože se nachází tzv. na prahu reakce. Stresor na psa působí tak silně, že se mu uzavírají trávicí okruhy, protože žaludek je obalen velkým množstvím nervů a ty se při rozrušení stahují. Znáte to určitě všichni, když před důležitou událostí nebo ve stresující situaci nemůžete jíst. Pes má zároveň v takovou chvíli uzavřeny i kognitivní funkce a velmi zjednodušeně řečeno není schopný přemýšlet ani se nic naučit, takže nemá smysl po něm ani nic chtít. Kdybyste třeba mě zavřeli do sklepa plného pavouků, tak nebudu ani vědět, jak se jmenuju (a proto vám psi v takovou chvíli nereagují na povely), natož abych v tu chvíli měla potřebu něco sníst. A váš pes se může při procházení kolem záploťáků cítit zrovna tak. Řešením je ho z této situace co nejrychleji odvést a zvětšit vzdálenost od stresoru. V takové situaci vám někdy může pomoci přetahovací nebo kousací hračka, kdy má pes možnost stres ventilovat prostřednictvím tlamy do hračky. Mezitím, co budete ze situace mizet, psovi hračku jen nabídněte – je jeho volba, zda si ji vezme nebo ne. Některým psům jen stačí, když si hračku drží v tlamě, někteří se potřebují přetahovat. On vám sám řekne, co potřebuje, jen ho poslouchejte. Pokud odvoláváte psa od zvěře, je dobré mu nabídnout odměnu stejné hodnoty a motivace, tedy například odměnu v podobě tahací hračky, kterou ho necháte ulovit. A proč mají psi tak rádi pískací hračky? Protože imitují pískání ulovené kořisti. Ještě se okrajově zmíním o vnější a vnitřní motivace, i když tato problematika by si také zasloužila samostatný článek. Vnější motivace je například pamlsek, vnitřní motivace je ale něco jiného. Pasou třeba borderky kvůli pamlsku? Ne, pasou, protože je jim to zcela přirozené a jsou pro to stvořeny, mají tedy tzv. vnitřní motivaci.

Do náročných situací musíte mít pro psa pádný argument, tedy odměnu velmi vysoké hodnoty. Doma vám za obyčejnou granuli, kterou dostává každý den do misky, třeba pracovat bude, venku ale velmi pravděpodobně ne. A vlastně vám za ni možná nebude pracovat ani doma, když zrovna přijde návštěva. Tímto se pomalu dostáváme k hodnotám odměn. Zkuste si sepsat seznam všech věcí, které má váš pes rád a jsou pro něho odměnou a seřaďte si je od těch nejobyčejnějších po ty nejlepší. A pozor, nemusíte s nimi úplně souhlasit :) Nejde jen o jídlo! Co třeba voda? Labrador ji miluje, ale třeba africká plemena se jí většinou vyhýbají. A pokud váš pes vodu miluje, tak v jaké podobě? Stříkající, tekoucí, stojací, rád ji chytá nebo jen plave? Moje fena vodu miluje a velmi vysokou odměnou je u nás dětská stříkací pistolka nebo voda stříkající ze zahradní hadice. Ale vana nebo sprcha je pro ni trestem. Můj pes vodu nesnáší a i kaluže obchází obloukem. Znovu se tedy vracíme k tomu, že to, co je odměnou, určuje sám konkrétní jedinec. A co hračka? Pes ji rád kouše, trhá, přetahuje se, loví nebo aportuje? A co lovení ptáků, trhání papírových kapesníků nebo kradení špinavého prádla? Jak dobře znáte svého psa? :)

 Ing. Nikola Galmus
Psí školy Koira
www.koira.cz