Odměny 2. díl

Víte, jak odměnit svého psa? Aneb miniseriál o odměňování 2. díl

Další důležitou věcí v oblasti odměňování je také načasování odměny. Je potřeba zohlednit, zda zrovna pracujete s označovačem, markerem, nebo ne. Označovač (klikr, slovní označovač, zvuk, světlo, mlasknutí, dotek, tlesknutí, …) označuje žádoucí chování, dává psovi informaci: „Teď jsi to udělal dobře, odměna bude následovat.“ Označovač není odměna, je to pouze informace! Na podání odměny po označovači máte čas, pes přesně ví, za co odměnu dostane. Některé výzkumy ukazují, že máte čas i 40 sekund, při učení nového chování to ale určitě nezkoušejte a odměnu podávejte co nejdříve. Pokud pracujete bez označovače, měli byste odměnu podat ideálně ještě v průběhu žádoucího chování nebo těsně po něm. V obou případech nezapomeňte pracovat se zónou odměn, kterou jsme rozebrali v předchozím článku.

Pozor také na načasování sáhnutí pro pamlsek. Klienti si často nechtěně vytvoří označovač v podobě sáhnutí pro odměnu tím, že v okamžiku, kdy pes dělá žádoucí chování, sáhnou do pamlskovníku a teprve pak chování označí, případně sáhnou pro pamlsek a označí současně. Psi velmi dobře reagují na naše gesta a na to je třeba myslet. Tímto způsobem někdy děláme psům trénink zbytečně těžký. Třeba když máte v ruce nachystanou odměnu, učíte výdrž v pozici a odcházíte od psa. Nejdřív mu ukážete, co máte a pak mu s tím ještě viditelně odcházíte. Při učení nového chování to není moc fér. Pokud máte zlozvyk v podobě ruky přilepené v pamlskovníku nebo jste zvyklí mít pamlsky v ruce, tak si ji buď dávejte za záda nebo se naučte mít ruku bez pamlsků volně přirozeně podél těla.

Pokud chci nebo potřebuji pamlsky postupně odstranit (vždy až pes požadované chování spolehlivě zvládá), přecházíme na tzv. nepravidelný systém odměňování. Například pokud budete učit chůzi u nohy, tak nebudete dalších pár let odměňovat každý krok. Postupně začnete odměňovat každý druhý krok, pak každý třetí, pátý, desátý a mezitím se třeba i vrátíte a odměníte každý šestý. Pokud pes nebude mít systém v tom, kdy odměnu dostane, bude jeho motivace setrvat v žádoucím chování větší. S nepravidelným systémem odměňování souvisí například také dlouhé odměny při přivolání. Pokud se bude neustále opakovat, že po přivolání dostane pes jeden pamlsek, bude právě ten jeden pamlsek očekávat a než ho dožvýká, tak už bude zase někde v tahu. Ale když jednou dostane dva, jednou tři nebo pět pamlsků, tak si na ně spolehlivě čeká a volno si vezme opravdu až v okamžiku, kdy mu ho dáte.

Stalo se vám někdy, že jste chtěli po psovi povel sedni a on provedl jiné chování, například lehni? I když sedni spolehlivě umí? A nežádáte náhodou psa většinou o více chování za sebou, ale odměnu dostane vždy až za poslední chování? Když dáte psovi sedni, pac, otoč a lehni, ale odměnu dostane vždy až za lehni, tak proč by dělal vše ostatní? Pokud se vám nějaký povel z tohoto důvodu rozpadne, tak začněte odměňovat každý povel zvlášť a povely dávejte v nepravidelném pořadí. Můžete si samozřejmě vytvořit i chtěný řetězec chování, kdy pes provede všechny povely bez odměny, ale to už je trošku složitější příběh.

Ing. Nikola Galmus
Psí školy Koira
www.koira.cz