S kódem “doprava24” budete mít DOPRAVU ZDARMA při nákupu nad 1000 Kč. Pouze nyní.

Odměny 1. díl

Víte, jak odměnit svého psa? Aneb miniseriál o odměňování 1. díl

DSC_0343mVíte, co má váš pes skutečně rád? Co mu dělá radost? A co mu naopak radost třeba vůbec nedělá, i když vy si myslíte, že ho zrovna odměňujete? Původně jsem pro vás měla nachystaný jen jeden článek o odměnách. Téma je to ale tak obsáhlé, že jsem se rozhodla ho rozebrat podrobněji a rozdělit celý článek do několika menších. Čeká vás tedy takový miniseriál o odměňování :)

Pokud se bavíme o odměňování psů, tak většina lidí si vzpomene na nejrůznější druhy pamlsků, občas někdo zmíní i hračku. Je ale dobré si uvědomit, že existuje spousta jiných druhů odměn a jídlo nebo hračka může být v určitých situacích to poslední, co váš pes chce. O tom, co je odměnou určuje sám konkrétní jedinec. A pozor,
jde i o to, co chce zrovna teď a tady.DSC_0528-Edit

Než se podrobněji dostaneme k jednotlivým druhům odměn, pojďme se zamyslet nad tím, proč vlastně odměny používáme. V rámci tréninku pozitivním posilováním odměňujeme (jakékoli) žádoucí chování. Všichni živočichové, včetně lidí a psů, budou dělat jen to, co se jim vyplatí. Když odměníte psa za nějaké chování, bude toto chování nabízet častěji. Pokud například odměníte pejska pamlskem pokaždé, když si sedne, bude sednutí nabízet stále častěji, protože chce pamlsek získat. Většinou se z takového chování, které má největší historii odměňování a psa zároveň baví, stane oblíbený povel, u nás je to teď povel „otoč“, kdy se má pes otočit dokola kolem své osy._P9A3873-Edit (1)

Způsob podání odměny a hodnota odměny také zásadním způsobem ovlivňuje trénink. Obyčejná granule, kterou pes běžně dostává, může být odměnou nízké hodnoty. Sušené maso nebo hra s člověkem už je pravděpodobně na pomyslném žebříčku odměn o něco výše – opět si ale o všem rozhoduje sám konkrétní jedinec. Rozhodující je i způsob podání odměny. U klidových chování byste měli odměnu podávat klidně, extra nudně s pomalými pohyby, a i vy byste se měli vnitřně zklidnit. Pokud chcete po psovi klidové chování (například relaxaci na podložce, v boudičce nebo klícce), tak v tuto chvíli nemůžete psa odměnit třeba sušenou rybičkou, když víte, že vám za ni pes udělá kotrmelec. U takového chování byste měli podávat takovou odměnu, kterou si pes vezme, ale nejlepší odměna v jeho životě to nebude. Pokud naopak chcete chování, které vyžaduje energii a drive (přivolání, agility), tak tomu rovněž přizpůsobte i hodnotu odměny a způsob podání. Odměna by teda v takovém případě měla mít vyšší hodnotu a podávat byste ji měli s vyšší energií. S jídlem můžete například dělat hravou odměnu, kdy si do ruky dáte pamlsek, ruka vám lítá zleva doprava, dělá otočky a pes si pamlsek uloví (ano uloví, odměna, stejně jako kořist, nechcípne a nevletí psovi do tlamy) nebo můžete pamlsky vyhazovat do vzduchu apod. Pro budování drivu je také vhodná odměna v podobě přetahovací hračky, kdy i energie člověka bude při přetahování a hře vyšší.

Místo, kde se odměny vyskytují, nazýváme zónou odměn. Pokud chcete psa naučit nosetouch (dotek nosem psa vaší dlaně), pak odměny vkládejte do té ruky, které se pes dotkl čenichem. Při učení na pelíšek odměny pokládejte přímo na pelíšek mezi přední packy psa. Když budete učit psa lehni nebo třeba odnaučovat skákání, házejte odměny na zem. Pes odměny na zemi bude očekávat a nebude se zvedat nebo vyskakovat. Když budete pokaždé odměňovat psa v pozici, kdy je pes čelem k člověku, bude se tam vyskytovat. Při učení povelu k noze podávejte odměny u své levé nohy levou rukou. V případě podávání pravou rukou bude pes očekávat odměny z druhé strany, bude vás předbíhat, plést se vám pod nohama a svým tělem vás zastavovat. Velmi častou chybou je, že když chce člověk podat psovi pamlsek a pes mu po ruce skočí, tak s rukou cukne nebo ji prudce zvedne nahoru. V tom případě psa ve skákání a nežádoucím chování jen podpoříte, protože pes si chce pamlsek ulovit. S tímto problémem vám pomůže otevřít ruku a pamlsek podávat jen v případě, že má pes všechny čtyři tlapky na zemi a vaše ruka bude v úrovni jeho hlavy nebo ještě lépe páteře, tedy pod úrovní hlavy.

To by pro úvod myslím stačilo a pokračovat budeme zase příště :)

Ing. Nikola Galmus
Psí školy Koira
www.koira.cz