S kódem “doprava24” budete mít DOPRAVU ZDARMA při nákupu nad 1000 Kč. Pouze nyní.

Oblékání psů

Oblékání psů - proč, kdy, do čeho, jakou zvolit velikost?

Často se ptáte, PROČ psa oblékat, KDY je vhodné ho oblékat, JAKÝ OBLEČEK VYBRAT, a když na tohle všechno už znáte odpověď, tak přijde otázka: JAKOU ZVOLIT VELIKOST? Přesné odpovědi v tomto článku nenajdete, každý pes je originál a každý máme jiné představy a potřeby, ale zkusím tady aspoň sepsat, jak na to koukám já a nějaké poznatky z praxe :) Berte tedy prosím tento článek jen jako můj pohled na věc. Nikomu nic nevnucuju, ani nevyvracím.
U jednotlivých oblečků na stránce produktu mám v bodech vypsané jejich výhody a nevýhody, klidně tedy koukněte i tam.

Často si lidé pokládají otázku, jestli je vůbec nutné psy oblékat. Řekla bych, že se v názorech ohledně oblékání psů lidé dělí hned na několik táborů - "vždyť je to pes, proč by měl být oblečený", pak ty, kteří psa obléknou, když jim to přijde v tu chvíli vhodné a pár jedinců, kteří mají trochu úchylku a jsou schopní psa narvat do šatiček nebo mu nedej bože lakovat drápy. Jsem zastáncem, že se nic nemá přehánět, s tím asi bude souhlasit většina, co čte tento článek :) Ano, pes je pes, ale ruku na srdce... Od typické šelmy psovité, mají ti naši mazlíci už asi celkem daleko :) Takže když s námi doma spí na gauči, v posteli nebo i kdyby "jen" v pelíšku, asi těžko řekneme, že musí být na nepřízeň počasí zvyklí. Nehledě na to, že po našich psících chceme často něco jako agility, frisbee, flyball a další sporty a samozřejmě moc chceme, abychom se s nimi této činnosti mohli věnovat pokud možno co nejdéle.

SE_zima-7

SE_zima-13Out-n-out Winter Warm Primaloft

Tak si těch pár situací, kdy by bylo vhodné psa obléknout, shrneme do bodů:

  • pes je nemocný - ať už má problémy s pohybovým aparátem, nebo třeba trpí na záněty ledvin, močových cest apod.
  • pes je starý - rychlost už není, co bývala, už toho ani tolik nenachodí, ... prochladnutí tomu našemu čtyřnohému seniorovi úplně nepřispěje
  • venku je zima, že by ani psa nevyhnal :-D a jdeme na dlouhý výlet - tady je na zvážení - jakou má pes srst, jestli třeba někde bude muset nějakou dobu stát apod.
  • věnujeme se se psem nějakému sportu, je zima a potřebujeme udržet jeho svaly v teple
  • pes v rekonvalescenci - může být oblečený i třeba doma - kdo poznal zázrak v podobě Back on Track, ne třeba vysvětlovat :)

Určitě je nutné se řídit svými pocity a tak trochu selským rozumem :) Každý má tu hranici trochu jinde, každý pes má jinou srst, jiné potřeby, takže nikdo Vám neřekne přesný klíč na všechny. Vy svého chlupáče musíte znát nejlíp.

 

A teď když jsme si řekli, kdy je vhodné psa obléknout, řekneme si i do čeho :)

Asi znáte, když se prodíráte internetem a hledáte ten nejlepší obleček, jak Vám každý tvrdí, že je lepší ten či onen, ale kde je pravda? Je důležité se zamyslet, za jakým účelem obleček kupujete. Asi je zbytečné psát, že do deště do mikinky asi psa oblékat nebudete. Nebo do nezateplené pláštěnky ho neobléknete při čekání v zimě v autě... Ale spíš myslím, abyste se zamysleli, jaké partie by měl obleček ideálně co nejlépe zakrývat. Každý výrobce má nějaké střihy oblečků (někdo jen jeden, někdo více). Je tedy vhodné se zamyslet nad střihem - chci, aby obleček zakrýval krk, nebo aby zakrýval hlavně kolena, aby kryl lokty, břicho,... a zohlednit ke střihu i stavbu těla psa.

Sama jsem oblečků na svých psech vystřídala mnoho. A momentálně má každý jinou značku, jiný střih - prostě každý má jiné požadavky.

Naše zimní oblečky: Nejstarší - Blackie se tuze ráda válí ve sněhu (ne tedy jen ve sněhu, ona se válí v podstatě ve všem) a když měla Perus Pomppa, límec se jí po tom jejím váleníčku obalil sněhem, což samozřejmě není úplně ideální. Zkusila jsem jí tedy koupit Non-stop dogwear Glacier Jacket, která má vnitřní vrstvu z hladkého jemného šusťáku, na který se sníh nenalepí a je faaakt hodně teplá, což její staré tělíčko taky určitě ocení. Ale třeba Wacka má Perus Pomppa a je pro ní ideální - krásně jí sedí střih, úchylku válení se nemá, navíc má skvělé barvy (ehm, no jo no, musí jim to i slušet, žejo)... A zas Joker, jakož to jediný pan pes v rodině, mě naučil koukat se na velikosti a střih oblečků zase úplně z jiného úhlu pohledu. Asi každý, kdo má psa (jakože samce) zná, když si něco počůrá, jak to děsně smrdí, to prostě nechceš. Joker je dost dlouhý, ale zároveň hodně hubený. Když mu šel obleček na délku, vešel by se do něho dvakrát na šířku, navíc mu plandal na břiše, takže věčně pochcaný. Po několika pokusech jsem přišla na Out-n-out Winter Warm Primaloft, který má kratší břišní část než jiné oblečky, a dá se dotáhnout suchým zipem i na hubeňoury. A problém byl vyřešen.

Tohle byly tedy zimní oblečky na našich psech... ale tím samozřejmě náš arzenál oblečků nekončí :)

Při čekání na trénincích se mi skvěle osvědčily oblečky Out-n-out, konkrétně Power Stretch nebo třeba Woolspeed 350 a  určitě bude pro tyto účely úžasný i Wool. Ptáte se proč zrovna tyto? Je jednoduché a velmi rychlé je obléknout / svléknout, jsou pohodlné, žádné tvrdé plastové přezky, jsou lehoučké, ale zároveň velmi hřejivé, kryjí všechny potřebné partie (především stehna, kolena, ramena,...). Pro mě naprosto TOP! Jsou skvělé jak na čekání v autě, tak venku, pokud tedy neprší - jedná se o mikiny, nejsou tedy nepromokavé. Na přeběhnutí ve velkém dešti třeba mezi halou a autem apod. by byla přes mikču vhodná pláštěnka. 

Když se tedy zaměříme i na pláštěnky... Přiznám se, jsem v tomhle směru docela dost rozmazlená. Když venku leje, nejsem zrovna z těch, co si řeknou “Jeee, tam tak krásně prší, jdeme na výlet!”. Pokud jooo nemusím, tak ven prostě nejdu. Ale samozřejmě se často stává, že nás déšť potká někde cestou nebo jednoduše někam musíme ať je jak je. Pro tyto účely je za mě nejúžasnější buď pláštěnka opět od Out-n-out - Rain Jacket Supreme, která má na vnitřní straně jemnou látku, díky které není pes pod pláštěnkou zapařený, nebo případně od Non-stop dogwear Beta, která je po složení neuvěřitelně maličkatá a lehounká, takže ani nebudete vědět, že ji v batohu máte.

Také se občas ptáte, jestli lze oblečky vrstvit. Ano, to samozřejmě můžete, ale teď záleží, jestli se Vám opravdu bude chtít v zimě oblékat třeba mikinu a na ni ještě třeba lehce zateplenou pláštěnku... Ok, když to jednou obléknete a pak svléknete, tak v pohodě, ale představa, že to oblékám a svlékám několikrát, jsem asi opět rozmazlená, ale prostě by se mi nechtělo. Já tedy preferuji mít každý obleček na konkrétní příležitost nebo do určitého počasí. Mám tři psy a každý má své 3 oblečky - zimní obleček, mikinu, pláštěnku a pak 1x Back on Track mesh, který má ten, který ho zrovna potřebuje.

 

SE_zima-16

SE_zima-19

SE_zima-27

SE_zima-21

SE_zima-4

 

Kdo nezná Back on Track, můžete číst tento odstavec, zbylé odkazuji na odstavec následující :) Produkty Back on Track jsou vyrobeny z keramického vlákna, které odráží tělesné teplo zpět do těla a tím, že dojde k většímu zahřátí, dojde i k většímu prokrvení, které má regenerační účinky. Kdo nezkusí ideálně na sobě, asi jen těžko uvěří. Já vyzkoušela bandáž na svůj rozlámaný kotník a nestačila jsem se divit, jak rychle se projevily účinky a jak moc mi to pomohlo. Najednou jsem vstala, aniž bych musela nohu rozhýbat, ráno po vylezení z postele jsem nekulhala,... prostě zázrak :)

A teď tedy ta často dost zapeklitá otázka týkající se velikostí.
K výběru velikosti oblečků Pomppa Vás rovnou odkáži na článek, který jsem za tímto účelem již před nějakou dobou sepsala: https://www.sweetenergy.cz/velikost-oblecku-pomppa/
Dále bych ráda upozornila na ne příliš vhodné číslování velikostí oblečků Glacier (ať už Glacier Jacket, tak Glacier Wool Jacket). Zde nekoukejte na číslování velikostí, kdy velikost například 55 neodpovídá délce zad 55, jak většina lidí předpokládá.
U značky Out-n-out se nám osvědčilo brát o velikost větší, pokud jste naměřili velikost mezi.

Tady je soupis našich psů a jejich velikostí oblečků, ať máte nějakou představu:

Blackie:

  • Jumppa Pomppa 56
  • Perus Pomppa 56
  • Non-stop dogwear Glacier 60 (na délku by snesla i 65, ale ta je už moc široká přes ramena)
  • Out-n-out Winter Warm Primaloft 55
  • Out-n-out Power Stretch 60
  • Back on Track 55

Joey:

  • Jumppa Pomppa 56
  • Perus Pomppa 56
  • Non-stop dogwear Glacier 60 (na délku zad by snesl i 65, ale vzhledem k tomu, že to je chlapeček, tak by si větší počůral)
  • Out-n-out Winter Warm Primaloft 55
  • Out-n-out Power Stretch 60
  • Back on Track 59
SE_zima-14

Wacka:

  • Jumppa Pomppa 52
  • Perus Pomppa 52
  • Non-stop dogwear Glacier 60
  • Out-n-out Winter Warm Primaloft 55
  • Out-n-out Power Stretch 55
  • Back on Track 52
SE_zima-8 SE_zima-12 SE_zima-9
Perus Pomppa v barvě Kymppi 52 Out-n-out Winter Warm Primaloft 55 Non-stop dogwear Glacier 60

 

Pokud si s velikostí nevíte rady, neváhejte nás kontaktovat, určitě vymyslíme nějaké řešení, protože často je prostě nejlepší obleček vyzkoušet :)

Tak to je asi tak vše. Budu ráda za zpětnou vazbu. Případně ráda nějaké info doplním a pokud máte nějakou svou vlastní zkušenost, budu za ni taky velmi ráda ;)

Díky moc
Barča