S kódem “doprava24” budete mít DOPRAVU ZDARMA při nákupu nad 1000 Kč. Pouze nyní.

AGILITY - Sbíhané zóny přes target

Další velmi oblíbenou metodou učení sbíhaných zón je přes target, tedy předmět, na který je pes naučený šlapat a postupně přidaný na zónu. Tato metoda je skvělá v tom, že pes v podstatě od začátku pracuje s pochopením. Pomocí shapingu (tvarování) psa naučíme na předmět šlapat a následně přes něho přebíhat. Ze začátku trénink probíhá pouze s targetem na zemi bez použití překážek, což je skvělé i pro případ, že bydlíte třeba v paneláku a nemáte možnost tak často chodit na cvičák. Ze začátku nám navíc stačí i malý prostor k tréninku (klidně doma). Odměňujeme buď hračkou nebo pomocí odměňovače.

V 1. kroku tedy psa naučíme na target šlapat, čehož ideálně docílíme shapingem. Položíme tedy target na zem a čekáme, co pes vymyslí - přiblíží se k targetu, hodíme mu odměnu, šlápne na target, odměna,... Nejprve tedy vůbec nepracujeme s rychlostí, pouze s pochopením. Klidně se pes na targetu může zastavit, to vůbec nevadí. Jakmile pes pochopí, že packy na targetu jsou to, co po něm chceme, můžeme teprve začínat s rychlostí, aby pes začal přes target přebíhat. Snažíme se, aby měl pes fokus vpřed, nikoliv na nás.

V 2. kroku pracujeme s prohloubením pochopení, kdy zařadíme do tréninky tzv. hry s targetem (target games).
1.hra: Pes na target nabíhá z úhlu, musí si tedy target najít, neběží pouze rovně.
2.hra: Pes oběhne nějaký předmět, následně přeběhne přes target a běží k odměně, která je opět v úhlu (není přímo rovně za targetem).
3.hra: Target mezi dvěma nebo více předměty (kužely, stromy,...), které pes obíhá a vždy mezi předměty musí přeběhnout přes target. Měníme u toho i naše vedení.
Některé hry s targetem jsou k vidění na následujícím videu:

Ve 3. kroku položíme target na zónu a psa jen posíláme ze země na target, který prošlápne a běží k odměně (může to připomínat tzv. plaveckou otočku). Dále pes může z boku na kladinu naskočit (třeba jen metr od konce prkna) a seběhnout dolů (samozřejmě opět přes target umístěný v dolní části zóny).

Jako 4. krok položíme target na spodní část kladiny položeného prkna na zemi. Pes běží přes prkno a prošlápne target. Prknu postupně zvyšujeme úhel.

V 5. kroku se posouváme na kladině výš a výš. Kladina může být ze začátku snížená. Dále nezapomínáme v průběhu tréninku přidávat překážky za kladinou.

Pro představu doporučuji zhlédnout následující videa: