AGILITY - Sbíhané zóny podle Silvie Trkman

Snad každý, kdo začne s agility a myslí to aspoň trochu vážně, přemýšlí, zda se pustí do sbíhaček nebo zvolí zastavované zóny, většinou tedy do pozice 2on2off (přední nohy na zemi, zadní na zóně). Obě tyto metody mají svá pro i proti. 

U sbíhaných zón je obrovskou výhodou rychlost překonání zónové překážky. Ale naopak je většinou mnohem více časově náročná na naučení a množství opakování, než u nácviku zastavovaných zón, kdy k pochopení u psa dochází zpravidla mnohem rychleji. Sbíhané zóny rozhodně nejsou pro každého.


Sbíhané zóny podle Silvie Trkman

Jedna z častých metod učení je podle Silvie Trkman, která pracuje nejprve se správným pohybem psa, kdy psa v prvním kroku rozbíhá, aby měl pejsek správné rozložení nohou a běžel v plné rychlosti. Nejdříve trénink může probíhat jen na zemi, až následně na prkně položeném na zemi, kterému postupně přidává sklon a odměňuje platné pokusy. Jako označovač správných pokusů používá klikr.

Pes tedy v 1. kroku běhá po prkně položeném na zemi k misce s pamlsky nebo ideálně k elektronickému odměňovači (pomocí odměňovače jednoduše zabráníte nežádoucímu odměnění neplatného pokusu, kdy se pes nemá možnost odměnit sám), který je položen cca 5 metrů za prknem. Pes by měl běhat plnou rychlostí s hlavou vpřed. Pokud odměňovač, který staticky leží na zemi není pro psa dostatečně zajímavý, aby se k ní rozeběhl v plné rychlosti, lze použít hračku, kterou psovi za prkno házíme. Postupně psa přidržujeme déle a déle, než ho k hračce pustíme, aby se naučil běhat i ke statickému předmětu. Případně se psem můžeme běhat směrem k hračce a tím ho motivovat k rychlosti. Je však stále důležité, aby pes koukal vpřed a neotáčel se po nás.

Cca po pěti lekcích se dostaneme ke 2. kroku, kdy položíme pod jednu stranu prkna nízký předmět, aby prkno dostalo mírný úhel a posíláme opět psa přes prkno směrem k odměně, zatím stále jedním směrem, tedy shora dolů. Aby se pes dostal do dobré rychlosti, lze použít nějaký předmět (třeba kužel), který se bude nacházet v dostatečné vzdálenosti od prkna a bude ho pes obíhat. Po jeho oběhnutí pes vyskočí na prkno, které seběhne až dolů a doběhne si k odměně, která leží cca 5 metrů za prknem. Stále klikáme pokusy, když pes prošlápne spodní část prkna.

Pokud je úspěšnost 99% přibližně 4 lekce, můžeme se vrhnout na 3. krok, tedy začít zvětšovat úhel prkna. Prkno tedy podložit více předměty, nebo nějakým silnějším předmětem (mohou to být cihly, knížky,...), případně lze použít stabilní a neklouzavou platformu KLIMB. Vždy však prkno zvýšíme max. o 5-10 cm. Pokud začne být pes méně úspěšný v platných pokusech, vždy mu trénink usnadníme a vrátíme se zpět (tedy snížíme úhel prkna). Pokud pes odskočí, buď neplatný pokus ignorujeme, nebo můžeme říct něco jako “Ups” a pokus zopakujeme. V případě tří neplatných pokusů po sobě, snížíme obtížnost. V případě úspěšnosti vždy vydržíme na stejném úhlu několik lekcí a následně úhel opět o něco zvýšíme, dokud se nedostaneme na úhel kladiny.

Opět pokud je úspěšnost 99%, můžeme se posunout ke 4. kroku, kterým je přesunutí se na opravdovou kladinu. Aby to psovi připomnělo trénink na prkně, vysaďte psa na horní část kladiny, opět ho namotivujte k běhu vpřed za odměnou, která je cca 5 metrů za kladinou. Pokud jsou pokusy platné, stále se postupně přibližujeme na začátek kladiny až pes běhá kladinu celou. Vždy se snažíme měnit naši pozici (před psem, za psem, na pravé straně od kladiny, na levé straně, blíž, dál, chůze, běh, stát staticky,...).

Jako další, 5. krok, když se dostaneme na 99% úspěšnost, je přidání překážek za kladinu. Postupů je více, může to být například tunel místo misky / odměňovače za kladinou a následné přidávání například skoček mezi kladinu a tunel. Případně můžeme zůstat u misky s pamlsky / odměňovače nebo položené hračky, jen mezi kladinu a odměnu budeme postupně přidávat překážky (nejprve jednu, pak dvě, tři, čtyři,...). Odměna nemusí být vždy nutně v přímém směru za kladinou. Toto přidávání překážek je možné začít již na nízkém prkně, pokud k tomu máte prostor.

zatáčení za sbíhačkami - silvie

Dalším krokem je zatáčení za kladinou. Silvie zatáčení učila pomocí skočky, kterou postupně posouvala vpravo/vlevo, následně ji natáčela (měnila úhel) a pak postupně posouvala vzad (směrem ke kladině) - viz. obrázek. Aby psům vysvětlila, že mají stáčet až za kladinou, hned vedle zóny zapíchla kolík, kolem kterého se pes otočil a následně ho zmenšovala (odstraňovala). Doporučuji zhlédnout video:


Rychlost tréninku a vůbec jeho průběh je velmi individuální, proto hlavně sledujte svého psa a vše mu přizpůsobte jeho potřebám.
____________________________________________

Tento článek je volný překlad přímo od Silvie.